Gólyatoll

A Gímesi Művelődési és Gólyatábor alatt sok szép emléket szereztem. Imádtam minden pillanatát. A karkötő sokáig a karomon volt, akárhányszor ránéztem, felidéződtek bennem az emlékek. Egyszerűen megfogalmazhatatlan az, hogy mennyi mindent adott nekem az ott eltöltött idő. A gímesi világ egy különleges erővel bír. Az a légkör, a társaság, maga a gímesi lét szinte egy álomvilágot alkot. Az értelmező szótárban a gímesiéletérzés (IGEN, így egybeírva) szó alá ezt írnám:
Senki sem tudja, míg meg nem tapasztalja, át nem éli. A gólyák életében fontos esemény. Szeretném kifejezni azt az érzést, ami velős részét adja a tábornak, a magyarok összetartását. Szlovákia különböző részeiről érkező emberkék rögtön megtalálták a közös pontot. ,,Nem számít honnan érkéztél a várnál fészekre találsz…’’
Hála a DH-nak, szuper programokon vehetttünk részt. Sok tippet kaptam a tanuláshoz illetve időbeosztáshoz Kaszmán Saróka Liliánától. Ha már őt említem, rögtön rá is térek a zenekarra. Az Estendønt a tábor előtt nem ismertem, így óriási ajandék, hogy megismertem a zenekart, azonnal megszerettem a zenéjüket. A tábor himnusza, Vagyunk, fülbemászó, dallamos, igazi nyári zene. Csodálatosan megeleveníti a gímesi lét értelmét. Dalba foglalja a tábor lelkét. A legszebb emlékem, mikor teli torokból énekeltük , és átéltük, mi az, hogy VAGYUNK.A kora reggeli ébresztők kicsit fájdalmasak voltak, a reggeli torna is, de sokat nevettünk egymáson, együtt. Az esti bulik felemelőek voltak, kitomboltuk magunkat. Csodálatos embereket ismertem meg, java részükkél ma is tartom valamilyen formában a kapcsolatot. Sok szép barátságot kötöttünk.
Naponta összegyűltünk egyetemi városunk ifjúsági klubbjával, beszélgettünk, a felsőbb évesek tanácsokkal láttak el bennünket, gólyákat. A napi frissen sült Pogácsa mindennap mosolyt csalt az arcunkra. A médiósok káprázatos munkája mindig megnevettetett bennünket.Véletlenszerűen kiválasztott csapatokat alkottunk, mindennap voltak különböző feladatok, játékok. Versenyeztünk, a legtöbb pontot gyűjtő csapat győzött. A programok közül még kiemelném a borkostolót, amiből szintén sokat tanultam, és azóta profi módon kóstolom a borokat. Varró Dani, magyar költő, műfordító élettörténetét, életfelfogását is megismerhettük. Felolvasott műveiből, elkapráztatott minket. Slam poetry esten sem vettem részt ezelőtt, óriási hatással volt rám, leesett az álam. A komáromi színház színészeinek improvizációs darabja egyszerűen elvarázsolt. Az utolsó napi események az avatás, a kopjafaállítás örök, felbecsülhetetlen élmény marad a szívünkben. Sajnos a vártúra nekünk kimaradt, csak a bátrak kockáztattak az időjárás- előrejelzés miatt, ami végül nem is volt helyes.
Nem bántam meg, hogy engedtem a barátnőim győzködésének és részt vettem a leggólyatáborabb művelődési tábor és legművelődésibb gólyatáborban!

(Banyák Vivi)