nepmuveszet

A népművészeti szekció pár évvel ezelőtt úgy indult, hogy valakinek otthon volt egy íja, és elhozta megmutatni a többieknek. Mára már az egész eljutott odáig, hogy az lett a célunk, hogy közelebb hozzuk a népművészet egyes rejtelmeit az egyetemistákhoz. Ezalatt a néptáncot, zenét, játékokat és egyéb érdekességeket értünk. Fontosnak tartjuk a hagyományaink megélését és követését. A Gímesi Művelődési Táborban és Gólyatáborban már évek óta olyan fiatal emberek vesznek részt, akik nagyon jelentősnek tartják ezeket az értékeket, még ha csak kíváncsiságból is, de kipróbálják. Azért hoztuk létre ezt a szekciót, mert igény volt rá, illetve azért, hogy az iskolában tanult, vagy az előadásokon hallott, száraz történelmet kicsit közelebb hozzuk az emberekhez, vagyis a saját bőrükön tapasztalják meg ezeket a dolgokat.

A tábor ideje alatt rendelkezésünkre áll majd egy jurta, őseink, illetve a vándorló népek lakhelye, különböző harci eszközök, mint az íj, ostor, gyakorló szablyák stb. Ezen fegyverek használatában nagy segítséget nyújtanak a Felvidéki Baranta képzett tagjai.

A jurtában előadásokat hallhatnak a táborlakók, többek között a vándorló népek (Mongóliában élők) életéről, úti beszámoló formájában és egyéb történelmi érdekességekről, amelyeket ismerünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatáborba, ellátogatni a népművészeti szekcióba, megnézni a jurtát, kérdezni, keresni, látni, hallani, megismerni, megélni.

Molnár Bálint

Hagyományaink nyomában

Hozzászólások