Jaroslav Spišiak a Gímesi Művelődési Táborban és Gólyatáborban

Ki hallott már Corrado Cattani felügyelőről? És Jaroslav Spišiak volt országos rendőrfőkapitányról? Míg előbbi egy 80-as évekbeli olasz sorozat főhőse, utóbbi a szlovák bűnüldözés kiemelkedő alakja. Kettejükben egy a közös: céljuk az alvilággal való leszámolás. Kettejük közt a különbség? Nos, temérdek. A szlovák média mégis sokszor ironikusan öltözteti Jaroslav Spišiakot Cattani személyébe. Az ember, aki szigorával, zéró toleranciájával, híres korrupció-ellenességével sokak szemében pozitívan formálta át a szlovák bűnüldözésről alkotott véleményt, a szlovák kormány, a sajtó nagy részétől mégis negatív visszhangot kapott. Több politikus is nyíltan bírálta munkásságát, melynek eredménye mégis pozitív irányba hajtotta a bűnüldözési statisztikákat. Jogos tehát a kérdés: mit tett Jaroslav Spišiak, amiért oly sok ellenséget szerzett magának úgy a kormányon belül, mint ahogy kívül is?

A köztudatba dunaszerdahelyi kerületi főkapitányként került be, amikor is a helyi maffia egy leszámolásának ügyében sikerült letartóztatnia a tetteseket. Kerületi főkapitánysága után az országos rendőrfőkapitány első helyetteseként céljául tűzte ki, hogy leleplezze az alvilág kapcsolatait a kormánnyal. 2004-ben kijelentette: a nemzeti tanács berkeiben is jelen van a szervezett bűnözés. Számos fenyegetés érte, többször is terveztek ellene merényletet. Az első helyettesi posztról 2006-ban szerelt le, állítása szerint talán ez akadályozta meg, hogy elrabolják és meggyilkolják, hogy aztán azt híreszteljék, ismeretlen helyen bujkál.

Leszerelése után a Slovnaft vállalat biztonsági vezetője lett, majd a 2010-es parlamenti választások után a Radičová kormány alatt felkérést kapott az országos rendőrfőkapitány posztra, melyet el is fogadott. A rendőrség vezetőségét teljesen átszervezte, számos vezető pozícióban lévő rendőrt küldött el. A legnagyobb visszhangot a közlekedési rendőrök jutalomrendszerének átalakítása kapta, mely nem a kiszabott bírságok szerint ítélte meg az aktuális prémiumot, hanem a körzetben lévő balesetek számának csökkenése szerint. Szintén az ő nevéhez fűződik az éppen szolgálatban lévő radarok helyszínének nyilvánosságra hozása, és az a törvény is, mely szerint a mérőberendezéseket jól látható helyen kell elhelyezni. A kormány két éve alatt minden igyekezete az igazságügy rendbetétele, a korrupció felszámolása és az alvilág leleplezése felé irányult. Több eljárást is indítottak ellene, ám végül tisztázódott, vagy éppen a feledés homályába merült az ügy.

2012-ben a Gombaszögi Nyári Táborban beszélt először a nyilvánosság előtt magyarul. Előadásában nyíltan mesélte el azokat a történeteket, melyeket hosszú évekig a legfelső polcokon lapuló dossziék lapjai közé rejtettek, melyeket az illetékesek próbáltak elhallgatni, eltussolni. Meglepő őszinteséggel vallott olyan ügyekről, melyek hallatán egy gyakorlott krimi olvasó is csak szájtátva meredt a volt országos rendőrfőkapitányra. Közvetlenül, barátságosan, higgadtan válaszolt az őt bombázó kérdésekre – bevallotta, hogy öröméül szolgál ezeket kötöttségek nélkül kimondani.

Jaroslav Spišiak önmagát egy adakozó léleknek vallja. Örül, ha hallgatóságra talál olyan ügyekben, amikről évek hosszú során át hallgatnia kellett. Páratlan humora előbb megfagyasztja a vért az ereinkben, majd pedig könnyed mosollyal felolvasztja azt. A Gímesi Művelődési Táborban és Gólyatáborban, szeptember 8-án (kedd) a táborozók részesei lehetnek ezeknek a történeteknek, a páratlan humornak, egy olyan ember előadásában, aki képes egy rövidnadrágban és egy rövidujjú ingben megfagyasztani a levegőt egy előadósátorban. Én izgatottan várom, hogy újra átélhessem, ahogy Jaroslav Spišiak újabb, eddig nem hallott történeteiről mesél. Könnyeden. Egyedi humorral. Magyarul.

Kovács Krisztián

JAROSLAV_SPIŠIAK

Egy volt országos rendőrfőkapitány, ezer elhallgatott történet

Hozzászólások

Cimke: