Az alsószeli utcákat róva szembe találkoztam a Bicskás zenekar három legény (Renczés Balázs, Szalai Máté és Lelkes László) tagjával, akiket azon nyomban elkaptam egy kis beszélgetésre, és kényszerítettem őket, hogy üljenek le a szeli kultúrház lépcsőire egy kis csevejpartira. Na, jó! Igazából egy eseményre voltak hivatalosak, és jómagam is éppen ott voltam, ezért tudtam velük szemtől-szemben villáminterjút készíteni.

Mikor alakult a Bicskás zenekar?

2002 körül alakultunk a felsőszeli alapiskolában, mint ottani diákok. Volt az iskolának egy olyan vezetősége, aki ezt a kezdeményezést támogatta, így sikerült összehozni a bandát.

A tagok maradtak?

Mikor kijártuk az alapiskolát értelemszerűen megváltozott a felállás, hárman maradtunk a régi zenekarból, Szalai Réka, Szalai Máté és jómagam, Renczés Balázs (Mó), a többieknek aztán más került előtérbe, de ezt teljes mértékben elfogadtuk.

Van konkrét tájegység, amelyet szerettek játszani vagy inkább mindenből egy keveset?

Nincs konkrét, mindenfélét játszunk, legyen szó szatmáriról vagy mezőségiről. Szívesen nótázunk is a mulatni vágyókkal, ha éppen ez kell. Persze, nem vagyunk konzervatóriumi hallgatók, profi zenészek stb., mi csak azért játszunk, mert tetszik és szeretjük csinálni. Jó hangulatot keltünk, akár menyasszonykísérőn vagy táncházon kell játszanunk. Igyekszünk minden igénynek eleget tenni.

Milyen gyakran jártok fellépni?

Ezen a nyáron két-három szabad hétvégénk volt, ebből szűrd le a teljes ,,vízállást“. Ebben a hónapban a felsőszeli Mátyus néptánccsoportnak készülünk zenei aláfestéssel többek között. Bősre is meg vagyunk hívva, néha előfordulunk privát akciókon, amelyeken csak mi zenélünk, de voltunk már többed magunkkal színpadon.

Személyes kérdés következik: miért ajánljátok a népzenét, illetve a táncházakat az embereknek?

Nem ajánljuk… (csak viccel!) Igazából nagyon egyszerű a válasz: mert jó dolog! Szerintünk ez egy olyan alap, amely segít másfele is nyitni, egy mérföldkő, amelyet ha leraktál magad elé, onnan folytathatod tovább az utadat.

Esetleg tudnátok mesélni néhány fura sztorit, nem mindennapi élményt egy fellépésről, utána-előtte megtörtént esetekről?

Olyasmire gondolsz, hogy átmentünk-e a piroson? Megtörtént már, hogy egy fellépés után odajöttek hozzánk idősebb nénik és elpanaszolták, milyen rossz napjuk volt, de miután hallottak és láttak minket játszani, azonnal jobb kedvre derültek. Ezért már megéri ezt csinálni.

Várjátok már a gímesi fellépést?

Mikor is lesz?

Hát természetesen szeptember 7-én!

 

 

Ha Ti is szeretnétek részt venni egy remekbe szabott táncházon, amelyen a Bicskás zenekar húzza a nótát, akkor vár rátok a Gímesi Művelődési Tábor! Ne feledjétek: szeptember 5-9!

Reczai Lilla

 

bicskás

Táncház a Bicskással

Hozzászólások